Palenque 🇲🇽 [2022]

Palenque je menší město v mexickém státu Chiapas známé především kvůli mayským ruinám. Nejčastější doprava do Palenque je z města Campeche anebo San Cristobal de las Casas. My jely z Campeche společností ADO. Cesta trvala zhruba 6 hodin po velmi hezkých silnicích. Následně jsme se přesunovaly právě do San Cristobal. O tom příště.

Ihned po příjezdu do města jsme se zašly mrknout do místních agentur na ceny výletů, abychom se rozhodly, zda je výhodnější jezdit na vlastní pěst, nebo s místními. I s velmi příznivými cenami se více oplatí jet po své ose.

Ubytování jsme měly zajištěno asi 1 km od centra (i když tady bylo centrum všude – trhy po celém městě). Kolem domu jsme měly vše potřebné. Palenque je dost kopcovité, takže si dejte při výběru pozor. Měly jsme tady už dopředu naplánovaný sraz s dalšími dvěma páry čechů. Peťou + Pepou (P+P) a Jirkou + Míšou (Aquaholics). Shodou okolností jsme zjistily, že bydlíme ve stejném domě jako P+P.

Cascadas Roberto Barrios

Společně jsme první den vyrazili na výlet směr Cascadas Roberto Barrios. Cesta asi 40 minut v zadní části auta. Vstupné na vodopády činilo cca 30 pesos. V areálu je celkem 5 vodopádů, jen je třeba hledat. Některá místa jsou přímo vymezená k plavání, ale v podstatě si můžete zaplavat kdekoliv, není to hlídané a nikoho to nezajímá (tak jako všude v Chiapasu :D). Voda byla poměrně dost teplá. Nedoporučujeme jezdit na vodopády po deštích – voda nebude čistá a nebude možnost plavat. Při cestě zpět do Palenque stačí vyjít na hlavní silnici. Cascadas Roberto Barrios pro nás stále zůstávají nejkrásnějším místem celého Mexika.

Palenque ruins

Druhý den jsme opět s P+P a Aquaholics vyrazili do Palenque ruin. Colectivo stojí 20 Kč na osobu. Vyhodí vás u vstupu (aktuálně už 182 pesos!). Následně si musíte k ruinám dojít do kopce – asi 1 km. My se rozhodli společně po cestě sbírat odpadky k čemuž nás přivedli právě Aquaholics. Dostali jsme od nich rukavice a šlo se na to. Povídali jsme si, potili se, lezli do kopce a sbírali. Bordelu jak na skládce. Mexičani tam zrovna sekali trávu a s ní i ty odpadky na kousky. K ruinám jsme přinesli kolem 6 kg odpadků! Když to viděl hlídač, ihned za námi šel, děkoval a fotil si to. Snad udělá v Palenque trošku osvětu.

Procházka kolem ruin nám zabrala zhruba hodinku. Upřímně, viděly jsme mnohem hezčí ruiny. To vstupné za to nestojí. Kolem ruin jsme našly dva menší treky kolem vodopádů, tak jsme se prošli další cca 4 hodiny. To nám vynahradilo ty ruiny.

Aluxes Park

Nad touto záchrannou ZOO jsme dlouho přemýšlely. Vstupné je 150 pesos, ovšem jsou z toho hrazeny výdaje na zvířata. Na konec jsme moc rády, že jsme do parku šly. Viděly jsme ara, jaguáry, pumy… V areálu je také vyhlídková věž ze které jde krásně vidět okolní džungle.

El Panchan

Na Panchan nesmíme zapomenout. Jde o restauraci ležící kousek od ruin. Večer tam hraje živá hudba. Ceny jsou velmi příznivé, jídlo skvělé a restaurace velmi hezká.

Napsat komentář