Jaká jsou tradiční jídla ve Střední Americe? Co můžeme doporučit my? Níže se podíváme na jednotlivé země – Belize, Guatemala, Salvador, Nikaragua, Kostarika a Panama.
Belize
V Belize není nic tradičnějšího než Fry Jack. Chutná jako langošové těsto a většinou k němu dostanete i fazolovou směs, nebo třeba tavený sýr. Jídlo je to velice tučné, smažené. Místní ho jedí každý den ke snídani. Vzhledem k poloze Belize (vedle Mexika) tady najdete také mexické pokrmy, hlavně burrito, tacos, quesadilla. Belize leží u moře, takže zde seženete i různé druhy ryb, některé velice drahé. Koupíte zde pivo Belikin, nebo třeba Belizský rum.
| Tip: na ostrově San Pedro si zajděte do The Truck Stop a vyzkoušejte domácí hranolky, jsou skvělé! Porce je pro dva… |



Guatemala
Ve městě Antigua najdete obrovské trhy nejen s ovocem a zeleninou, ale i uvařeným jídlem. Vyzkoušejte Pepián de Pollo (guláš), Caldo de Pollo (kuřecí polévka servírovaná s rýží, avokádem, kukuřicí a zeleninou). Guatemala je zemí kávy, najdete zde mnoho kávových plantáží, takže jste na pravém místě, kde ochutnat skvělou a hlavně čerstvou kávu. Ovoce které je zde nejlevnější – kokos, meloun a banány.
| Tip: u jezera Atitlán je mnoho specializovaných restaurací, vyzkoušejte nějaké vegan jídlo – mají ho zde opravdu skvělé! |



Salvador
Tak jako jsou v Mexiku tradiční tacos a Mexičani na ně nedají dopustit, v Salvadoru to je pupusa. Jedná se o placku, která je plněná čímkoliv si vzpomenete – čokoláda, sýr, kuřecí maso. Jedna pupusa stojí kolem dolaru a většinou vám budou stačit dvě. Čím dražší pupusa, tím je v ní dražší sýr. A čím jiným pupusu zapít než drinkem horchata? Horchata se vyrábí (téměř vždy) z ořechů. Popsaly bychom ho jako rostlinné mléko. Ani v Salvadoru nebudete trpět nedostatkem mexického jídla, převážně Nachos.
| Tip: každý víkend se pořádá v Juayua festival jídla, kde můžete ochutnat různé lokální speciality za 5-10 USD. Jídlo je skvělé a atmosféra jak na české grilovačce. |



Nikaragua
V Nikaragua jsme si naplno užily tradiční Gallo Pinto – rýže, fazole. Maso najdete nejčastěji kuřecí a vepřové, nechybí ale ani hovězí. Dokonce se tady dají sehnat grilovaná žebra apod. U moře a jezer se servíruje více ryb. Nicaragua je země, kde vám nápoje budou přelévat z lahví do plastových sáčků, které probodnou brčkem. Takhle zakoupíte Coca Colu, ale i lokální limonády z ovoce, nejčastěji marakuja.
| Tip: V Granadě můžete ochutnat vynikající horkou čokoládu, zajděte si do Bate Bate Chocolate. Tabulky čokolády jsou také kvalitní. |



Kostarika
V Kostarice je tradiční stejně jako v Nikaragua Gallo Pinto. Obyvatelé zemí se dodnes dohadují, odkud jídlo pochází. Mimoto zde ale koupíte spoustu druhů ovoce. Za zmínku stojí kokosy, karambola, chlebovník, jocote, marakuja. Nechybí ani klasické „Mexiko“ – primárně empanada, tamales.
| Tip: zajděte si v San José na místní trhy s ovocem a ochutnejte co nejvíce zajímavých druhů. Většina je opravdu skvělá! |





Panama
Do třetice Gallo Pinto, ovoce se pěstuje v Panamě téměř totožné jako v Kostarice. Plus je zde levné avokádo. Určitě vyzkoušejte mořské plody v přímořských destinacích!
| Tip: Panama je údajně drahá země, ale vždy najdete menu kolem 2-3 USD, ptejte se místních. Zpravidla dostanete Gallo Pinto. |



Napsat komentář