V Mexiku jsme ochutnaly spoustu zajímavých pokrmů, druhů ovoce i zeleniny. Jak to tak bývá – něco bylo perfektní a některým jídlům jsme se následně vyhnuly. Níže je seznam tradičních pokrmů, polévek, příloh, nápojů a sladkostí, které můžete ochutnat v Mexiku.
Je třeba myslet na to, že většina pokrmů v Mexiku je trošku (nebo hodně) pikantních. Řekněte obsluze v restauraci předem, že chcete chilli ubrat, pokud nejste zvyklí.
Polévky a předkrmy
Pozole – Polévka z kukuřice, vepřového nebo kuřecího masa, ochucená limetkou a podávaná s ředkvičkami a salátem.
Sopa de Tortilla – Polévka z rajčatového základu s kousky smažených kukuřičných tortill, sýrem a avokádem.
Menudo – Hovězí dršťková polévka s pikantním vývarem.
Caldo Tlalpeño – Kuřecí polévka s cizrnou, rajčaty a chipotle papričkami, často se podává s avokádem a limetkou.
Ceviche – Marinované ryby nebo mořské plody v limetkové šťávě s rajčaty, cibulí a koriandrem. Tohle je za nás naprostá topovka co MUSÍTE ochutnat!
Guacamole – Jemně rozmačkané avokádo smíchané s rajčaty, cibulí, limetkou a koriandrem. Podává se s tortillovými chipsy.
Nachos – Kukuřičné chipsy podávané s roztaveným sýrem, fazolemi, masem, salsou nebo guacamole.

Hlavní chody
Tacos al Pastor – Tacos s marinovaným vepřovým masem, ananasem, cibulí a koriandrem. Sladko-pikantní kombinace. Tohle nám moc nechutnalo, protože nám většinou servírovali zbytky vepřového masa a různé chrupavky.
Mole Poblano – Kuře s hustou omáčkou z čokolády, chilli a koření.
Barbacoa – Pomalu pečené maso (hovězí nebo jehněčí) podávané s tortillami a omáčkami. Je to hodně šťavnaté.
Carne Asada – Grilované hovězí maso s jednoduchým kořením, servírované s tortillami a přílohami.
Cochinita Pibil – Marinované vepřové maso pečené v banánových listech, typické pro Yucatán.
Burrito – Velká pšeničná tortilla plněná fazolemi, rýží, masem, sýrem a zeleninou, zabalená do role. Nejlepší burrito jsme jedly v Surfin Burrito, Cancún – doporučujeme!
Quesadilla – Tortilla plněná sýrem, často doplněná masem nebo houbami, přeložená a opečená na pánvi.
Tacos – Malé kukuřičné nebo pšeničné tortilly plněné masem, zeleninou, salsami nebo sýrem. Tacos může být s grilovaným hovězím, pomalu pečeným masem nebo třeba rybí.

Přílohy
Esquites – Kukuřičná zrna smažená na másle, ochucená limetkou, sýrem a chilli. Sladko-slaná pochoutka.
Elote – Grilovaná kukuřice s majonézou, sýrem, chilli a limetkou.
Tostadas – Křupavé kukuřičné placky s fazolemi, masem, sýrem a zeleninou.
Gorditas – Plněné kukuřičné placky s masem, sýrem nebo fazolemi.
Sopa de Arroz – Tradiční rýžová polévka, která se často podává jako příloha nebo lehký předkrm. Připravuje se z bílé rýže, která je opečená na oleji a poté vařená v rajčatovém vývaru s cibulí, česnekem a kořením. Některé varianty obsahují hrášek, mrkev nebo kukuřici.
Tamales – Kukuřičné těsto plněné masem, sýrem nebo zeleninou, vařené v kukuřičných listech. Tomuhle jsme nikdy na chuť nepřišly, ani ve Střední Americe, kde to jedí také rádi.

Sladkosti, dezerty a ovoce
Churros – Smažené těsto posypané cukrem a skořicí, často podávané s čokoládou.
Flan – Karamelový pudink s jemnou texturou.
Conchas – Sladké pečivo s cukrovou krustou, běžné k snídani.
Tres Leches Cake – Měkký piškotový dort namočený ve třech druzích mléka.
Marquesita – Křupavý dezert připomínající palačinku, plněný nutellou, sýrem nebo ovocem. Typická je pro oblast Yucatánu. Hodně dobré můžete ochutnat na náměstí ve Valladollidu.
Smažené banány (Plátanos Fritos) – Jednoduchý a oblíbený dezert či příloha v mexické kuchyni. Připravují se z plátanů (banány na vaření, které jsou větší než klasické banány). Plátky banánů se smaží na oleji, dokud nejsou zlatavé a křupavé na povrchu, přičemž zůstávají měkké uvnitř. Jako dezert se posypou cukrem, skořicí nebo policí kondenzovaným mlékem. Jako příloha se dávají k rýži a masu.
Ovoce – papája, mango, ananas a mnoho dalšího.. Nejlepší a nejlevnější výběr ovoce jsme našly na trzích v San Cristobal de las Casas.
Nápoje
Agua de Jamaica – Studený ibiškový čaj, osvěžující a lehce kyselý. Za nás tedy nic moc, ale v Mexiku je „Jamaica“ fakt populární!
Tequila – Tradiční mexický destilát z agáve. Ochutnaly jsme různé druhy od kokosové až po ořechovou.
Mezcal – Kouřovější alternativa tequily, někdy ho dostanete i s červem.
Horchata – Sladký rýžový nápoj s příchutí skořice.

Michelada – Pivní koktejl s limetkou, chilli a omáčkami.
Pomerančový džus (Jugo de Naranja) – Čerstvě vymačkaný pomerančový džus, sladký a osvěžující. Vymačkají ho před vámi na trzích a cena je velmi nízká.
Licuados – Smoothie z čerstvého ovoce, mléka a někdy i cukru. K dispozici jsou různé příchutě jako mango, banán, nebo papája.
Café de Olla – Tradiční mexická káva s přídavkem skořice a cukrové třtiny. Má jemnou a aromatickou chuť.
Agua Fresca – Osvěžující ovocné nápoje smíchané s vodou a cukrem, oblíbené příchutě jsou meloun, tamarind nebo limetka.
Kokosy – kokosovou vodu koupíte na Yucatánu také poměrně levně, nebo si nějaký kokos najděte:)
Jarritos – Oblíbená mexická značka nealkoholických nápojů, známá svými přírodními ovocnými příchutěmi a mírnou sladkostí. Mezi nejpopulárnější příchutě patří třeba tamarind, mandarinka, ananas.
Corona – Jedna z nejznámějších mexických pivních značek na světě. Jedná se o lehké světlé pivo s jemnou, svěží chutí a nízkým obsahem alkoholu (okolo 4,5 %).
Tipy na mexické recepty, které si můžete připravit doma – ZDE
Tohle musíte ochutnat ve Španělsku!
Co ochutnat ve Španělsku 🇪🇸
A že toho je! Tak jdeme na to! Španělská kuchyně je rozmanitá. V každém regionu se vaří jiné věci, využívají se lokální suroviny. Většinou je to zelenina, mořské plody a…

Napsat komentář