V Singapuru jsme ochutnaly velkou spoustu jídel a většina nám moc chutnala – od předkrmů, přes hlavní chody až po dezerty a nápoje. Přinášíme vám tipy, co byste měli rozhodně ochutnat. Doporučíme vám také levnou Michelinskou restauraci v centru města a představíme další UNESCO v Singapuru.
Předkrmy
Kueh Pie Tee – malá snack z peranakanské kuchyně, který je oblíbený v Singapuru i Malajsii. Jde o malé křehké košíčky plněné směsí zeleniny a masa. Ochucené jsou česnekem, cibulí a sójovou omáčkou.
Popiah – singapurská verze jarních rolek, ale ne smažená. Jedná se o tenkou pšeničnou palačinku, do které se balí čerstvé ingredience jako mrkev, fazolové klíčky, někdy se přidávají krevety nebo vepřové maso.
Carrot Cake (Chai Tow Kway) – není to dort, ani neobsahuje mrkev! Singapurská „mrkvová“ buchta se vyrábí z bílého ředkve (daikon) a rýžové mouky, které se napařují, krájí na kostičky a následně restují s vejci, česnekem a sójovou omáčkou. Existují dvě verze – černá varianta se sladkou tmavou sójovou omáčkou, nebo bílá varianta bez sójovky, jen solená a opečená do křupava.
Cone Dosa – Dosa pochází z jižní Indie, ale v Singapuru se podává v unikátní kuželovité podobě. Jde o tenkou křupavou palačinku z fermentované rýžové a čočkové mouky, která se podává s kari, sambarem (luštěninová omáčka) a kokosovým chutney. Luštěninová omáčka byla opravdu vynikající! Palačinka je tak křupavá až praská a celá se láme, jako Doritos :D)
Hlavní chody
Laksa – Jedno z nejoblíbenějších singapurských jídel – pikantní nudlová polévka s kokosovým mlékem. Existuje několik variant, ale nejpopulárnější je Katong laksa, která obsahuje rýžové nudle, krémový vývar z kokosového mléka, sušené krevety a kari pastu. Tohle je jedna z nejlepších polévek, co jsme vůbec kdy ochutnaly.
Murtabak – Murtabak je bohatě plněná placka, která připomíná obří palačinku nebo plněný chléb. Pochází z indické kuchyně a obvykle obsahuje náplň z mletého hovězího, kuřecího nebo jehněčího masa s cibulí a kořením.
Dezerty
Kueh Ubi – Kueh Ubi je tradiční singapurský dezert připravovaný z manioku (tapioky), který se vaří nebo peče, aby získal měkkou, želatinovou konzistenci. Maniok je rozmačkaný a smíchaný s cukrem, krémovou chuť dodává kokosové mléko. Přidává se také palmový cukr pro lehce karamelovou chuť a strouhaný kokos na posypání.
Ondeh Ondeh – Tyto malé, kuličkovité dezerty jsou plněné tekutým palmovým cukrem a obalené ve strouhaném kokosu. Je to více sladší než Kueh Ubi.
Kunafe (Kunafa) – pochází z Blízkého východu, v Singapuru ho najdete v arabských a tureckých restauracích, jde o dezert vyrobený z Kataifi těsta (jemné nudličky) plněné sýrem nebo krémem, namáčené v cukrovém sirupu s růžovou nebo pomerančovou vodou a často je dezert posypaný drcenými pistáciemi.
Kele – Kele tradiční kuličky a tarty pečou ve známé pekárně v Singapuru. Kele je jedním z nejznámějších výrobců těchto tradičních dobrot v Singapuru. Jejich tarty jsou ručně vyráběné, mají jemnou máslovou texturu a používají pravou ananasovou náplň bez umělých přísad. Vítězily v různých soutěžích o nejlepší ananasové tarty v Singapuru.
Nápoje
Kopi – tradiční singapurská káva, která se připravuje jinak než klasická evropská káva. Základní verze obsahuje silnou kávu z vietnamských nebo indonéských bobů a slazené kondenzované mléko. Tohle je první káva, která chutnala i Carol!
Teh Tarik – silný černý čaj s kondenzovaným mlékem, který má bohatou pěnu díky speciální přípravě, kdy se čaj „natahuje“ mezi dvěmi nádobami. Čaj se lije z výšky, čímž se provzdušní a vytvoří se pěna. Čaj běžně nepijeme, obzvlášť v takovém horku, ale tohle je opravdu výborné. Nechutná to jako čaj, hodně to přebíjí chuť kondenzovaného mléka.

Food tour
V Singapuru jsme se vydaly na food tour a musíme říct, že to je fakt perfektní zážitek. Prošli jsme s menší skupinkou a průvodkyní tři místa, kde jsme snědli spoustu jídla, dověděli jsme se zajímavosti nejen o jídle ale i o UNESCO hawker, nebo michelinském stánku Hawker Chan a ještě si prošli centrum města po zajímavých hidden místech.
Jen tedy vyjděte hladoví, porce jsou obrovské a ochutnáte opravdu spoustu specialit. Byla by škoda je nechat na talíři. Případně si vezměte zbytky sebou.
Hawker kultura – UNESCO
Singapurská hawker kultura představuje neodmyslitelnou součást každodenního života. Hawker centra, známá svými rozmanitými a cenově dostupnými pokrmy, jsou místem setkávání lidí různých etnik a kultur. Většina místních lidí i cizinců se stravuje v hawker centrech.
Hawker kultura sahá až do 19. století, kdy prodejci nabízeli rychlá a dostupná jídla pro pracující třídu. V 70. letech vláda zahájila přesun těchto prodejců do hawker center s cílem zlepšit hygienu a regulovat prodej potravin. Vytvořily se centralizované stravovací prostory, které dnes tvoří nedílnou součást Singapuru. Aktuálně je v Singapuru přes 120 hawker center, která hostí tisíce stánků nabízejících pokrmy čínské, malajské, indické a další.
Navzdory zdražování v Singapuru zůstává jídlo v hawker centrech cenově dostupné, většina jídel stojí 3-5 SGD. Průměrný věk prodejců je kolem 60 let, což vyvolává obavy o budoucnost této tradice. V prosinci 2020 byla hawker kultura v Singapuru zapsána na Reprezentativní seznam nehmotného kulturní dědictví lidstva UNESCO. Singapur se tím zavázal k ochraně a podpoře této kulturní praxe pro budoucí generace.
Michelinská restaurace
Hawker Chan je proslulý singapurský stánek s jídlem, který založil šéfkuchař Chan Hon Meng. V roce 2016 se stal jedním z prvních pouličních stánků na světě oceněných michelinskou hvězdou za své proslulé kuře v sójové omáčce podávané s rýží. Po obdržení michelinské hvězdy se popularita stánku výrazně zvýšila, což vedlo k rozšíření značky Hawker Chan do několika dalších zemí, včetně Austrálie, Číny a Kazachstánu. Navzdory expanzi si Chan zachoval závazek k přípravě čerstvých pokrmů denně, přičemž omáčky jsou vyráběny v centrální kuchyni a distribuovány do jednotlivých poboček. V roce 2021 však Hawker Chan ztratil svou michelinskou hvězdu. Dodnes prodává přibližně 1 000 porcí denně a plánuje další expanzi do světa.

Napsat komentář