Během naší téměř měsíční cesty po Malajsii jsme ochutnaly velkou spoustu různých jídel. Pochopitelně nám nechutnaly úplně všechny, ale musíme říct, že většina ano! Jídla jsou dobře ochucená a pestrá. Jedly jsme také v mnoha Michelinských restauracích, i když podle nás hvězdička tolik neznamená.
Nápoje
- Džus z ovoce ambula – ovoci se přezdívá zelené mango, má kyselou a osvěžující chuť podobnou nezralému mangu.
- Teh Tarik – černý čaj a kondenzované mléko, vynikající nápoj podávaný za tepla i studena s ledem.
- Limetkový džus s citrónem – objevíte úplně všude, mega osvěžující!
- Shake z manga
- Masala tea – černý čaj se zázvorem, kořením a mlékem.
- Penang Road Aiyu Jelly lemonade ice – osvěžující nápoj s želé Aiyu, citronovou šťávou a drceným ledem.
- Cham Ice – mix ledového čaje (70 %) a kávy (30 %)
- Nanyang Coffee – silná káva
Pokud jste jedlíci, nebo chcete jen zažít tu pravou atmosféru u jídla, tak vyzkoušejte v Malajsii food tour. V Kuala Lumpur a Penangu jsou vyhlášené. Během 4-hodinové food tour ochutnáte přibližně 15 jídel a totálně se přejíte. Občas je to i s pěkným zážitkem, že si zkusíte něco sami ukuchtit.
Předkrmy, lehká jídla
- Cheng Cheng Dim Sum – Siu Mai – otevřený napařovaný knedlík plněný mletým masem
- Pani Puri – křupavé plněné kuličky, které se špatně jí :D)
- Xiao Long Bao – čínské polévkové knedlíčky, původem z Šanghaje. Jsou známé tím, že obsahují náplň i horký vývar uvnitř těsta. Vyhlášené jsou na ostrově Penang v čínské čtvrti!
- Samosa – smažené trojúhelníkové taštičky s náplní
- G. Town Kaya Toast – snídaně oblíbená hlavně v George Town na Penangu. Jde o opečený toust, který se podává s vejci, nebo silnou kávou Kopi, nebo čajem.
- Roti Canai – křupavá indická placka, ochutnejte ji ideálně v KL v Little India.
- Otak-Otak – kořeněná rybí pasta v banánovém listu, tohle nám vůbec nesedlo :D)
- Char Siu Bao – pečená houska plněná sladkou vepřovou náplní, znáte z Kung Fu Panda..
- Popiah – čerstvé nebo smažené jarní závitky
Hlavní chody

- Prawn Noodles – nudlový pokrm s bohatým krevetovým vývarem, přidává se sambal chilli pasta pro pikantní chuť.
- Mee Goreng – smažené nudle s omáčkou
- Curry Laksa – pikantní kokosová nudlová polévka
- Chicken Rice – dušené kuře s aromatickou rýží
- Lala Noodles – nudlová polévka s mušlemi, pokud jste mušle ještě nejedli, tak se neděste.. Chutná to opravdu skvěle!
- Beef Noodle – hovězí nudlová polévka
- Ikan Bakar – grilovaná ryba s kořením
- Satay – grilované masové špízy s arašídovou omáčkou, jeden špíz stojí na ulici kolem 5 Kč
- Chicken Rendang – pomalu dušené kuře v kokosové omáčce
- Nasi Kerabu – modrá rýže s bylinkami a rybou/masem
- Smažené vepřové maso
- Char Koay Kak – smažené rýžové kostky s vajíčkem a sójovou omáčkou
- Jawa Fried Noodle – smažené nudle v sladko-pikantní omáčce
Dezerty

- Kokosový tart – koláček plněný kokosem
- Peanut Barley candy – arašídovo-ječmenná cukrovinka s lehkou karamelovou příchutí
- Smažené banány v těstíčku
- Indian Apom – „Appam“ – palačinka vyrobená z fermentované rýžové mouky a kokosového mléka. Může sloužit i jako příloha pokud je připravena na slano.
- Putu Bamboo – rýžový dort plněný palmovým cukrem
- Tau Foo Fah – jemný sójový pudink s cukrovým sirupem
- Cendol – tradiční dezert z kokosového mléka, palmového cukru a zelených želé nudliček z rýžové mouky a pandanové šťávy. Přidána je spousta ledu pro osvěžení. Občas se přidávají červené fazole či kukuřice. Je to kalorická bomba se spoustou cukru!
- Mochi – žvýkavé rýžové koláčky, často plněné sladkou pastou
- Apam Balik – sladká plněná palačinka, nebo je oblíbená také kokosová palačinka. Nejlepší palačinky jsme vyzkoušely v Kuala Lumpur u pána, který je legenda a je už třetí generací, kdo vede populární stánek na trhu.
- Kuih Talam, Pulut Tai Tai & Kuih Lapis – tradiční malajsijské vrstvené dezerty
- Sezamové kuličky
- Ovoce – rose apple, jackfruit.. Ochutnejte s příchutí koření, které najdete u každého stánku. Stejně tak je populární nakládané ovoce, ale za nás nic moc, vše chutná jako okurky.
- Durian – ano, durian si zaslouží samotný bodík. Je dost drahý, takže se ujistěte, že vám chutná a kupte si poprvé jen kousek. Někomu chutná jako cibule a česnek a někomu sladce. Chuť by měla být sladší a sladší s každým dalším ochutnáním. Nejezte durian po velkých kusech, ale ukousněte si maličko a pořádně durian požvýkejte delší dobu pro uvolnění chuti.
- Dodol – lepkavý, žvýkavý karamelový dezert z kokosového mléka, palmového cukru a lepkavé rýžové mouky.
- Egg Tart – máslový košíček s vaječným krémem

Napsat komentář