Hongkong je ráj pro gurmány. Tato pulzující metropole spojuje tradiční kantonskou kuchyni s moderními vlivy z celého světa. Ať už ochutnáte luxusní dim sum v mrakodrapu, polévku v malé uličce nebo dezert na nočním trhu, hongkongská kuchyně vás pohltí svou rozmanitostí chutí, textur a vůní. Od jemně napařovaných knedlíčků přes křupavé kachní kůžičky až po mango krémy – každé sousto je výpravou. Připravte se – budou se vám sbíhat sliny!
🥣 Polévky
- Minced fish & vegetable soup (Rybí/zeleninová polévka) – Jemná rybí polévka s čerstvou zeleninou, typická pro domácí hongkongskou kuchyni. Dostaly jsme ji v hodně silné pepřové verzi a byly jsme nadšené.
- Seafood broth with crabmeat and sweetcorn (Vývar s krabím masem a kukuřicí) – Bohatý vývar s nasládlou chutí kukuřice a jemností mořských plodů.
- Winter melon soup (Polévka z melounu) – Osvěžující a lehká polévka, často servírovaná v melounu samotném.
- Beef tendon soup (Polévka s hovězími šlachami) – Silný vývar s měkkými, kolagenovými šlachami.
- Wonton noodle soup (Polévka s knedlíčky wonton a nudlemi) – Oblíbená klasika s vepřovými nebo krevetovými knedlíčky.
- Double-boiled chicken soup (Dvojitě tažený kuřecí vývar) – Léčivá polévka plná kolagenu, vařená pomalu několik hodin.
🍛 Hlavní chody
- Peking duck (Pekingská kachna) – Slavný pokrm s křupavou kůží, podávaný s palačinkami a hoisin omáčkou.Velmi tenké palačinkové placky jsou z pšeničné mouky, podávané teplé. Slouží jako obal pro plátky křupavé kachny, zabalíte plátek dovnitř spolu s okurkou, jarní cibulkou a omáčkou. Mají nevýraznou chuť, aby vynikla kachna samotná.
- Deep-fried prawn in chili sauce (Smažené krevety v chili omáčce) – Pikantní a křupavé, s výraznou chutí česneku a papriček. Je to trošku olejové jídlo..
- Barbecued pork and roasted pork (BBQ a pečené vepřové) – Doporučujeme vyzkoušet oba dva druhy masa. Většinou kousky nejsou úplně libové.
- Sautéed sliced beef with green pepper in soya bean sauce (Restované hovězí s paprikou v sójové omáčce) – Chuťově bohaté maso se zeleninou.
- Deep-fried pork and pineapple with sweet and sour sauce (Vepřové s ananasem ve sladkokyselé omáčce) – Populární jídlo s kontrastem chutí. Pokud vám nevadí ananas na pizze, tak vám tohle bude hodně chutnat.
- Peking fried noodles with shredded pork (Pekingské smažené nudle s vepřovým) – Nudle s omáčkou z tmavé sojovky a zeleniny. Vepřové maso je na maličké kousíčky, spíše nudličky.
- Stir-fried beef with broccoli (Hovězí s brokolicí) – Jednoduché a výživné jídlo s úžasnou texturou.
- Fried rice with barbecued pork and shrimp (Smažená rýže s BBQ vepřovým a krevetami) – Oblíbená kombinace chutí, často jako rychlý oběd.
- Fried rice with conpoy and egg white (Smažená rýže se sušenými mušlemi a bílkem) – Luxusní verze klasické smažené rýže.
- Sautéed coral clams and shrimps with vegetables (Restované mušle a krevety se zeleninou) – Mořské plody připravené na způsob wok.
- Braised sea cucumber with abalone (Dušený mořský okurek s ušněmi) – Tradiční lahůdka pro slavnostní chvíle.
- Sauteed greenhouse bean sprouts with cordyceps flower (Restované fazolové klíčky s květem housenice) – Jemná textura, lehká zeleninová příloha. Jde o velmi luxusní a drahé jídlo, protože housenice čínská je vzácná.
- Snake stew (Hadí polévka) – Hadí polévka je z masa nejméně dvou druhů hadů spolu s dalšími přísadami – kuřecí, šunka Jinhua, vepřové kosti, rybí měchýř nebo mušle, černé houby, zázvor či citronová šťáva. Chuť se popisuje jako pikantní a sladká, někdy podobná kuřecímu masu, i když hadí maso má tuhou texturu a jemnou chuť. Polévka se podává ve specializovaných „Snake King“ nebo „Shea Wang“, které se nacházejí převážně v Kowloon City, a to zejména na podzim a v zimě. Hadí polévka má v čínské kultuře dlouhou historii a je ceněna pro své údajné léčivé vlastnosti a vysokou nutriční hodnotu. Věří se, že má hřejivé účinky a pomáhá v boji proti nachlazení.
- Seafood hotpot (Horký kotlík) – Interaktivní večeře s čerstvými surovinami, které si vaříte sami u stolu.
- Braised beef tendon (Dušené hovězí šlachy) – Kolagenové, měkké..
🥟 Předkrmy & Dim Sum
- Xiao Long Bao (Polévkové knedlíčky s vepřovým vývarem) – Knedlíček plný vývaru, který se jí opatrně. Knedlíčky většinou dostanete v nádobě ze které si je přenesete do své vlastní misky. Pozor ať vám vývar nevyteče ven.
- Har Gow (knedlíčky s krevetami) – Průsvitná rýžová slupka, jemná chuť.
- Siu Mai (Vepřové knedlíčky s krabím jikrami) – tradiční čínské knedlíčky, obvykle otevřeného tvaru.
- Steamed Custard Cream Bun (buchta s krémovým pudinkem) – Tekutý, žloutkový střed. Spíše sladké, částečně dezert.
- Steamed Rice Rolls Wrapped with Barbecued Pork (Rýžové závitky s BBQ vepřovým) – Hedvábné závitky s masovou náplní.
- Crispy Spring Rolls with Shredded Chicken (Křupavé závitky s kuřecím) – Oblíbený předkrm s omáčkou.
- Pan-Fried Turnip Cake (Smažený ředkvový koláček) – Slaný a křupavý, podávaný se sojovou omáčkou.
🍧 Dezerty
- Chilled sago cream with mango puree and pomelo (Dezert s pomelem a mangem) – Osvěžující a lehký, ideální po jídle. Skládá se z kokosového mléka, mangového pyré, pomela a tapiokových perel (sago). Je to studený, krémový dezert s kombinací sladké chuti manga, osvěžující citrusové chuti pomela a žvýkací textury saga.
- Sweet almond soup (mandlová polévka) – Jemný, mléčný dezert s vůní mandlí. Někdy se přidává i bílek.
- Egg tart (Vaječný koláček) – Krémový žloutkový střed, křehké těsto. Setkáte se s tím i v Macau nebo třeba Portugalsku.
- Sticky rice dumpling with sweet bean paste (Lepivý knedlíček s fazolí) – Často podávaný během festivalů.
🍹 Nápoje
- Hong Kong-style milk tea (Mléčný čaj) – Silný černý čaj se zahuštěným mlékem.
- Yuan Yang (Mix kávy a čaje) – Nečekaná, ale oblíbená kombinace.
- Čaj– Tradiční čínské čaje různých druhů, které vám automaticky servírují snad v každé restauraci. Většinou dokonce zdarma. Zajímavý je jasmínový čaj, nebo z chryzantémy. Počítejte s tím, že čaj brzy hořkne. Musíte pít rychle:)
- Red bean ice (Ledová fazolová tříšť) – Neobvyklý sladký nápoj s červenými fazolemi.

Kam si zajít na jídlo?
Nejvíce nám chutnalo v restauracích Peking Garden a Jade Garden. Shodou okolností obě dvě sídlí v jedné budově – Star House na poloostrově Kowloon. Do obou restaurací jsme se vrátily dvakrát a jsme nesmírně spokojené.
🏮 Peking Garden
Chuť jídla
Obsluha
Peking Garden najdete ve třetím patře Star House. Už nahoru jsme jely plným výtahem a všichni jsme zamířili hromadně do restaurace. To nás maličko překvapilo, bylo asi půl hodiny po začátku otevírací doby. Prostor je rozlehlý a opravdu velmi hezký až luxusní. Uklidníme vás, šaty a sako nepotřebujete. Zkrátka si vezměte to nejslušnější co budete mít po ruce. Téměř ihned jsme měly na stole konvičku s čajem. Zvolily jsme si degustační menu různých pokrmů (asi 8). Restaurace funguje už od roku 1978 a jsou vyhlášení Pekingskou kachnou, tak jsme neodolaly a Denči tedy chutnala opravdu moc! Carol zase nadchla rybí/zeleninová polévka a smažená kreveta v chilli omáčce.
Restaurace je dražší, zvolte ji u slavnostní příležitosti, nebo když si chcete dopřát lepší zážitek. Jen plechovka Coca Coly stála kolem 80 Kč. Prostředí je tady opravdu pěkné, personál je profesionální. Často tady mají i ukázky krájení kachny u stolu, nebo vyrábějí naživo nudle.
🌸 Jade Garden
Chuť jídla
Obsluha
Restauraci Jade Garden najdete o patro výše. Restaurace je obrovská, ale mnohem prázdnější, takže ani rezervace není třeba. Personál je velmi přívětivý, mluví skvěle anglicky. Od pohledu nám přišlo, že sem chodí lidi i na méně slavnostní příležitosti než do Peking Garden, také ceny jsou tady nižší. Nám se více líbil ten prostor restaurace, stoly jsou dále od sebe a je tady krásný výhled!
Kantonští šéfkuchaři tady dělají vyhlášené dim sum, hlavně Turnip Cake – ředkvový koláček. Nás tady naprosto nadchla smažená rýže s mořskými plody a polévka. Na závěr nás pobavil dezert degustačního menu – mandlové mléko. Obsluha nám přinesla hrneček s pokličkou, tak jsme ji napjatě sundaly a tam mandlové mléko. Nicméně je to fakt lahůdka!

Napsat komentář