Když jsme plánovaly cestu po Jižní Koreji, Jeonju bylo takové to „možná se tam stavíme“ místo. No a nakonec jsme tam zůstaly déle, než jsme čekaly – a klidně bychom se hned vrátily. Jeonju není žádná metropole, ale právě v tom je jeho kouzlo. Má atmosféru, výborné jídlo a spoustu zákoutí, kde se můžete toulat bez cíle.
Krok zpět v čase
První zastávkou musí být Jeonju Hanok Village – srdce celého města. Je to čtvrť plná tradičních korejských domků zvaných hanok. Můžete si je jen prohlížet, nebo si rovnou jeden pronajmout a přespat v něm – s papírovými stěnami, podlahovým topením ondol a výhledem na dlážděné uličky. Lidi se procházejí po Jeonju oblečení v tradičním korejském oděvu hanbok.
Mimochodem – když máte hanbok, vstupy do některých míst jsou zdarma, třeba do Gyeonggijeon Shrine, kde najdete portrét zakladatele dynastie Joseon. Je tam také velké muzeum a nechybí ani interaktivní část muzea, která nás bavila nejvíce.
Kousek od hanok vesnice najdete čtvrť Jaman Mural Village – to je místo plné barevných nástěnných maleb, schodišť s motivy z anime, street artu a malých kaváren, kde vám připraví kafe s roztomilým latte artem. Můžete tam strávit hodinu nebo celý den. Ideální na fotky a i na to jen tak se courat a nic neřešit.
Výhled na okolí
Po vydatném jídle si to chce trochu vyšlápnout – doporučujeme kopec Omokdae, odkud je krásný výhled na celou hanok vesnici. Cestou nahoru potkáte taky Imokdae, historické místo spojené s dynastií Joseon. Není to náročný výšlap, ale nahoře si sedněte na lavičku, dejte si kafe z nedalekého stánku a jen pozorujte střechy hanoků, jak se táhnou až k obzoru.
Street food, který si budete pamatovat
Jeonju je známé jako město jídla – a není to jen fráze. Narazíte tu na desítky stánků a malých podniků, které vás zlákají vůní ještě dřív, než uvidíte menu. Nejznámější je bibimbap, pokrm z rýže, zeleniny, masa a vajíčka. Ale tady chutná jinak – jemněji, s domácím gochujangem (pikantní pastou). Nám zachutnal i choco pie z PNB – žádná supermarketová verze, ale ručně dělaný dortík plný krému a čokolády. Jestli máte rádi objevování neobvyklých chutí, dejte si makgeolli (rýžové víno) v některém z tradičních barů – přinesou vám k tomu i hromadu malých dobrot (anju) a najednou je z lehkého pití celovečerní hostina.

Napsat komentář