Adventure Menu 🍛 jídlo na cesty

Vydaly jsme se na roadtrip po Irsku a měly jsme jasný cíl – objevovat zelený ostrov, jeho divoké pobřeží, hory a tiché kouty, kde na člověka dýchne klid. Zároveň jsme věděly, že nechceme řešit klasický cestovatelský problém – co budeme jíst, kde v přírodě budeme jídlo shánět a jak se co nejvíce vyhnout zdlouhavému vaření, abychom si mohly užívat krásy okolí a současně nejíst instantní polévky?

Adventure Menu je skutečné jídlo, ne kompromis! Asi to znáte – většina instantních jídel na cesty chutná, jako by je někdo vyrobil spíš jako prázdné kalorie (cokoliv do žaludku) než pro radost. Ale Adventure Menu má úplně jinou filozofii. Jídlo se tu neřeší jen jako „palivo“, ale jako zážitek. Vaří z lokálních čerstvých surovin, žádné polotovary (!), vše připraveno od základu. Navíc je k dispozici docela dost zajímavý výběr jídel. Takových, které si většinou ani doma nepřipravíme! Jasný, naše kuchařské dovednosti nejsou zrovna na úrovni Zdeňka Pohlreicha, ale přeci jen – kdo z vás si doma běžně vaří vepřové žebírko, nebo jelení ragú? Jakože wow!

Na vlastní kůži (a hlavně chuťové pohárky) jsme vyzkoušeli obě varianty: vakuově sušená jídla i sterilovaná. A rozdíl oproti běžným „instantům“? Obrovský. Sterilovaná jídla chutnala tak, že jsme si občas připadaly, jako bychom si ohřívaly domácí oběd někde u babičky – třeba hovězí guláš jsme lepší neměly a také nás nadchlo kuřecí po zahradnicku. A u sušených jídel zase oceňujeme lehkost v batohu, protože když jdete několik hodin proti větru v Connemara nebo šplháte po útesech Moheru, každý gram navíc je znát. Sušená jídla jsou většinou ve variantě standard a velké.

Standard porce váží 115 g a finální porce jídla je 400 gramů!

Velká porce váží zhruba 170 g a finální porce jídla je 600 gramů!

Sterilovaná jídla jsou připravená metodou, kdy se vaří a následně sterilují bez konzervantů. Stačí je ohřát v hrnci, na vařiči nebo dokonce jen pomocí samoohřevného systému. Ideální, když chcete mít jídlo hned a bez práce. Většinou jsme je ohřály na pánvi za pár minutek někde na přeplněných hostelech o jedné plotně, nebo ve stísněném karavanu.

Vakuově sušená jídla – voda se odstraní, hmotnost se sníží až o 80 %, ale jídlo zůstane lehké, skladné a přitom si zachová chuť i živiny. Stačí zalít vodou, počkat pár minut a máte hotovo. Upřímně – když jsme po deštivém dni rozbalily sáček, zalily vodou a během chvilky měly na stole voňavou porci těstovin nebo rizota, bylo to jako malý zázrak.

Pamatujeme si moment, kdy jsme jeden večer na Dingle Peninsula, seděly na útesu, pod sebou rozbouřený oceán, kolem nás křičeli rackové a my vytáhly Adventure Menu. Do deseti minut jsme měly hotovou večeři, která chutnala tak dobře, že jsme úplně zapomněly, že sedíme v promočených bundách. Bylo to přesně to, co od cestování čekáte – jednoduchý okamžik štěstí (a minimum práce jako bonus!)

Pokud se chystáte někam na delší trek, doporučujeme kombinovat obě varianty. Sterilovaná jídla si nechte na dny, kdy budete mít chuť na „luxusní“ večeři bez čekání. Sušená zase využijete, když potřebujete šetřit váhu batohu a stačí vám jen vařič a voda.

U sterilovaných jídel si vždy přečtěte podmínky daného letiště, případně je zavazadlový prostor jistota!

Cestování není jen o místech, která navštívíte. Je to i o maličkostech, které vám ty dny zpříjemní. Pro nás byl Adventure Menu jedním z těch malých zázraků, díky kterým jsme si Irsko užily naplno – bez starostí, bez kompromisů a hlavně s dobrým jídlem v batohu. Pokud hledáte spolehlivého parťáka na cesty, ať už vyrážíte na trek do hor, roadtrip po Evropě nebo jen víkend v přírodě, dejte šanci Adventure Menu. Protože cestování je dobrodružství – a k dobrému dobrodružství patří i dobré jídlo.

Holky cestovatelky

Komentáře:

Napsat komentář