Jídlo, jedna z nejvýraznějších položek v rozpočtu každého cestovatele, proto si dovolíme přinést pár tipů jak na cestách ušetřit a především doporučení čemu se vyvarovat.
Ještě teď se proklínáme za naše stravování, když jsme začínaly cestovat. Fast foody, které nejsou ani levné, výživné a ve finále ani nenasytí. Jídlo z trhů, samozřejmě to nejlevnější, bez jakýchkoliv záruk.
Postupem času, když se naše pobyty v zahraničí prodlužovaly, tak jsme přišly na to, že naše stravování není ideální. Poté co jsme se během jednoho roku otrávily dvakrát jídlem (Mexiko, Maroko), tak jsme začaly více přemýšlet nad tím, co můžeme pro své zdraví udělat. Když je člověku dobře, tak nad tím vůbec nepřemýšlí, ale jakmile trpí doma se žaludečními potížemi a nemůže jít ani na výlet – to je nejlepší ponaučení, které nezapomenete.
Jak je to s těmi cenami?
Destinace od destinace jiné, nicméně vždy platí, že se nejlevněji najíte na místním trhu. Levné je také nakupování místního ovoce, pečiva či instantních potravin. Dražší jsou fast foody ze kterých můžeme doporučit pouze Taco Bell. Není to ideální, ale alespoň jsou to velké porce v závislosti na ceně. Dá se tam zakoupit burrito za 1 dolar. Nejdražší variantou jsou restaurace, kde se očekává dýško. Čím blíže je restaurace centru města, tím dražší jídlo zpravidla bude.


Ideální je vařit si sami, hledejte si ubytování s kuchyňkami. My mnohdy to štěstí nemáme, ale oceníme i varnou konvici (instantní potraviny nejsou ideál, ale poslouží v nouzi). Člověk má po odjezdu do zahraničí skvělou imunitu, dobrou střevní mikroflóru, ale po čase v zahraničí ji ztrácí, proto je fajn si hlídat zdraví jak to jen jde. Pokuste si připravovat jídla na které jste zvyklí. Někdy je to alchymie, protože se nedají v zahraničí sehnat totožné suroviny, ale chutná to alespoň podobně. Zkrátka si přiznejte, že nejste zvyklí na lokální jídla a po nějaké době se to bohužel projeví.


Čemu se vyvarovat?
Jídlo na trhu je zpravidla nejlevnější, ale hygienické podmínky by v EU opravdu neuspěly. Vždy sledujte v jakých podmínkách vám lidé připravují jídlo. Mimo EU nepočítejte s tím, že by měli rukavice, síťky na vlasy, nebo že používají nože zvlášť na zeleninu a maso, či dokonce oddělují suroviny při skladování od sebe. Naopak, setkáte se s tím, že jsou na trhu mnohdy švábi, poletující včely a vosy kolem sladkých věcí. Vyvarujte se majonéze, která leží mimo lednici a obsluha ji ráda zvesela přidává na každé jídlo. Pozorujte, zda dělají led z pitné vody, ideálně se ptejte a případně důrazně odmítněte led předem, než vám ho dají do půl sklenice. Také nedoporučujeme na trhu kupovat maso, které není skladované v lednici a poletují kolem něj celý den mouchy.






Poctivě dodržujte pravidlo OOO – ohřát, oloupat, omýt. Pokud tohle surovina nesplňuje, tak ji nekupujte. Ideálním příkladem jsou jahody, maliny a ostružiny. Na trhu vypadají neuvěřitelně lákavě, zvláště když zjistíte, že stojí minimum peněz. Málokdo ovšem ví, že se na plodech drží bakterie a musíte ovoce nejen dobře omýt, ale hlavně očistit octem. To my naneštěstí minulý rok nevěděly, jahody jsme omyly (velice dobře) pitnou vodou, nestačilo to. Skončily jsme se žaludečními problémy, které trvaly asi 2 týdny.



Vždy choďte do restaurací / pouličních stánků, kde je nejvíce lidí. Je to záruka toho, že se jim točí čerstvé suroviny. Občas narazíte na restauraci, která je plná, ale jen turistů. To také není známka úspěchu. Sledujte kam chodí místní lidé, ti lokalitu nejlépe znají.
Obrovský pozor si dávejte na mořské plody, především ceviche (za syrova). Mořské plody si ideálně kupujte přímo od rybářů.


Co pro sebe můžu udělat?
Čtěte si hodnocení restaurací (pokud jsou vůbec na Googlu :D), my to nikdy nedělaly, ale teď se bez této informace nikde nenajíme. Zkušenosti ostatních lidí jsou opravdu přínosné. Nedávno jsme se chtěly najíst v pouličním stánku a po přečtení recenzí jsme zjistily, že asi 10 posledních zákazníků našlo v jídle kousky plastu.
Desinfikujte si ruce (nám se místní lidé kolikrát smějí, ale raději výsměch, než otrava) a ideálně i příbory. V nejlepším případě noste vlastní příbor sebou. Asi máte představu za jakých podmínek se umývá na trhu nádobí.
Zabalte si sebou do zahraničí černé uhlí. Nefunguje na všechny viry a bakterie, ale může vás dostat z nejhoršího. Vykašlete se na babské rady – desinfekce alkoholem, ten vás nezachrání. Léky z ČR většinou na místní bakterie nefungují, takže budete muset navštívit lékárnu v dané destinaci.
To zásadní co vám doporučujeme je očkování, především proti břišnímu tyfu a žloutence typu A, které se přenáší kontaminovanými potravinami.